1 hel färsk Sik

1 tsk strösocker

1 tsk salt

1⁄2 dl ättiksprit (12 %)

1⁄2 dl strösocker

2 röda steklökar

1 knippe dill

1 ask kryddkrasse

1 liten bit pepparrot

Rökt potatiscrème:

11⁄2 dl gräddfil

200 g mjölig potatis

100 g smör

salt rökspån

Potatischips:

1 bakpotatis

olja till fritering salt

1 msk torkad dill

Börja med potatischipset: Skala bakpotatisen och skär ner i små kuber, ca 1 cm stora. Koka mjuk i vatten. Lyft upp potatisen och lägg i en mixer med 2 dl av potatisvatten. Mixa slätt. Bred ut potatissmeten tunt på bakplåtspapper och låt torka i ugn på 75° i 3 tim. Bryt i mindre bitar och fritera i 140° varm olja till gyllene färg. Låt rinna av på papper och krydda med salt och torkad dill.

Rensa och filéa siken, dra av skinnet och hacka filéerna. Krydda med salt och socker. Låt stå 2 tim i kyl.

Låt gräddfilen rinna av i ett kaffefilter ca 2 tim i rumstemperatur. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Skala potatisen och passera genom en finmaskig sil. Vänd ner tärnat smör och den avrunna gräddfilen. Rör till en slät crème och smaka av med salt. Lägg potatiscrèmen i en aluminiumform och rök i en aburök ca 3 min.
Värm upp ättika och socker tills sockret smält ut. Låt svalna. Skär steklöken i ringar. Plocka dillen och klipp krassen.
Lägg den rökta potatiscrèmen i botten på små tallrikar. Blanda den hackade siken med ättikslagen. Låt lagen snabbt rinna av i en sil innan siken läggs på potatiscrèmen. Toppa med lökringar, dill, krasse, nyriven pepparrot och potatischips.